Lijkt het je leuk om in de buurt actief aan de slag te gaan als vrijwilliger, maar weet je nog niet precies wat, waar en hoe? Heb je interesse om mee te helpen bij activiteiten van bestaande organisaties of zet je liever zelf een activiteit op? Wij helpen je graag met deze vragen.

Wat wij voor je kunnen betekenen:

 • Persoonlijk gesprek waarin we jouw interesses en sterke kanten bespreken.
 • Bemiddeling naar een organisatie die bij je past.
 • Nazorg voor het geval dat nodig is.

Onze vrijwilligers vacatures

Neem gerust contact op met een van de medewerkers Vrijwillige Inzet van ABC Alliantie in de wijk waar je woont. Door ons grote netwerk en kennis van de buurt kunnen we je koppelen aan een organisatie die bij je past.

Klik hier en bekijk de Vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam – ABC Alliantie

Of zoek hieronder op vrijwilligerswerk
(typ trefwoord: vrijwilligerswerk)

Waardering

drie vrolijke mensen op de talentenbeurs

Wat zijn je beweegredenen om je in te zetten als vrijwilliger?  Omdat je graag iets voor een ander wil betekenen, je talenten kan benutten of om jezelf te ontwikkelen? Of misschien als mogelijk opstapje naar betaald werk of ben je op zoek naar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding? Wat je motivatie ook is ABC Alliantie vindt het belangrijk om jouw inzet te waarderen en erkennen.

Wat ABC Alliantie aan vrijwilligers te bieden heeft, is onder andere:

 • Een grote diversiteit aan vacatures
 • een ruim aanbod van cursussen en trainingen
 • professionele begeleiding en persoonlijke aandacht
 • ondersteuning door coördinatoren en vrijwilligersadviseurs
 • een passende vrijwilligers- en/of onkostenvergoeding

Deskundigheid & scholing

Team abc alliantie

Om het werk als vrijwilliger goed te kunnen uitvoeren kan het zijn dat je extra kennis wilt opdoen door middel van een cursus, workshop of training. Door ABC Alliantie in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam en de Vrijwilligers Academie Amsterdam, is er een aanbod gecreëerd dat jou verder kan helpen in jouw ontwikkeling.

ABC Alliantie organiseert in het voorjaar van 2018 de volgende trainingen en workshops voor vrijwilligers(organisaties):

Hoe organiseer en voer ik een project/ik een activiteit uit? ~ donderdag 22 februari 2018

10.00 uur – 11.30 uur: Van idee naar uitvoering
In vogelvlucht word je meegenomen van idee tot uitvoering. Wat komt er bij kijken om een activiteit te organiseren?
12.15 uur – 13.45 uur: Hoe financier en promoot ik mijn activiteit?
Hoe zoek en vind je financiën voor je project of activiteit?
14.00 uur – 15.00 uur: Evaluatie en verantwoording van mijn activiteit
Na een succesvolle uitvoering van je project of activiteit is het belangrijk de verantwoording goed te doen.

Datum: Donderdag 22 februari 2018
Locatie: de Horizon, Hembrugstraat 156, 1013 XC Amsterdam
Meer informatie: Tycho Filarski, email: t.filarski@abc-west.nl tel: 06 143 251 33

AANMELDEN

1001 kracht ~ start 22 maart 2018

De training 1001-Kracht van de ABC Alliantie is bedoeld voor vrijwilligers die graag een leer-/ervaringstraject willen volgen. Terwijl je werkt als vrijwilliger ga je je eigen ontwikkeling volgen. Dit doe je door goed te kijken naar je acties en werkzaamheden en deze houd je bij in een map, die je van ons krijgt. De bedoeling is dat je je competenties en ervaring zichtbaar maakt en dit doe je door het leveren van bewijsmateriaal zoals bijvoorbeeld een email van een collega, een certificaat, of een foto met een verslagje.

Data: 22 maart, 5 en 19 april en op 3, 17 en 31 mei.
Tijd: donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur

Plaats: BC de Tagerijn, Balboastraat 18, de Baarsjes.

AANMELDEN

Vrijwilligers ~ donderdag 29 maart 2018

10.00 uur-11.30 uur: Hoe enthousiasmeer ik mijn vrijwilligers?
Hoe zorg je ervoor dat de juiste vrijwilliger op de juiste plek zit, dat je vrijwilligers gemotiveerd en enthousiast blijven en dat ze zich gewaardeerd voelen.
12.30 uur-14.00 uur: Ontdek je talenten!
Ontdek je talenten en kwaliteiten door middel van interactief met elkaar bezig zijn.
14.30 uur-16.00 uur: Erkenning en waardering van vrijwilligers.
De 10 Tips voor een gouden samenwerking tussen professionals en vrijwilligers.

Datum: Donderdag 2 november 2017
Locatie: de Tagerijn, Balboastraat 18, 1057 VW Amsterdam
Meer informatie: Monique Hammer, email: m.hammer@abc-west.nl, tel: 06 146 242 42

AANMELDEN

PR & Communicatie - Deze training is reeds VOL!

Impressie: Vrijwilligers - donderdag 2 november 2017

Training VrijwilligersVrijwilligers! Wat hebben ze nodig? Hoe blijven ze gemotiveerd?

Het is een mooie zachte herfstochtend donderdag 2 november. In buurthuis de Tagerijn vindt de tweede van een drietal workshopbijeenkomsten plaats, aangeboden door welzijnsorganisatie ABC Alliantie West.
Thema’s vandaag zijn:
1. Hoe blijven vrijwilligers gemotiveerd?
2. Wat zijn ieders kwaliteiten? ZID theater laat zien hoe je op een creatieve manier je talenten/kwaliteiten kan benoemen.
3. Tien gouden tips voor betere samenwerking tussen vrijwilligers en professionals.

Een 14tal vrijwilligers, diverse workshopbegeleiders en organisatoren/ medewerkers van ABC Alliantie nemen deel aan deze dag.
Karin Hanekroot van de Vrijwilligersacademie Amsterdam verzorgt het eerste deel van het programma. Aan de deelnemers wordt gevraagd wat zij belangrijk vinden, nodig hebben en missen in hun vrijwilligerswerk.
Bovenaan staan waardering en erkenning. Open communicatie en gelijkwaardige samenwerking is een ander centraal aandachtspunt naast leren, jezelf blijven ontwikkelen en sociale contacten opdoen.
Belangrijk is ook dat mensen op de juiste plaats terecht komen, zodat ze hun specifieke kwaliteiten adequaat kunnen inzetten. Niet iedereen ontvangt voldoende waardering, communiceren kan beter, mensen willen niet overvraagd worden, er is geen duidelijkheid wie wel/niet een vergoeding ontvangt.

Motivatie managen
Vrijwilligers doen vrijwilligerswerk op verschillende momenten in hun leven, vaak tijdelijk. Jongeren streven naar betaald werk en gebruiken de vrijwilligersbaan om werkervaring op te doen. Ouderen willen ook na een werkzaam leven nog nuttig zijn en zich voor anderen inzetten. Mensen die werkloos zijn willen de band met de arbeidsmarkt niet verliezen.
Nuttig zijn en iets goeds voor een ander doen is een veelgehoorde motivatie van vrijwilligers.
‘Vinden, binden, boeien en goed eindigen is de formule die de Vrijwilligers Academie, maar ook de Vrijwilligerscentrale voorstaat om matches tussen vrijwilligers en organisaties zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hoe bindt je ‘topvrijwilligers’ die vaak semi-professioneel zijn aan je organisatie, is een vraag die langs komt en die voor organisaties die veel met vrijwilligers werken van belang is! Hierbij komt Professor Lucas Meijs (Strategische Filantropie/Vrijwilligerswerk) ter sprake, die stelt dat de motivatie van vrijwilligers goed gemanaged dient te worden.

Iedereen zijn eigen talent
De lijst van kwaliteiten en talenten die tijdens de 2de workshop boven tafel komt bij het talentenspel van ZID is indrukwekkend. Iedere werkgever en iedere organisatie die met vrijwilligers werkt zou hiermee in zijn/haar nopjes zijn. Genoemd worden de talenten die door anderen aan de aanwezigen worden toegeschreven en die zij zich zelf toekennen. Veel positief gewaardeerde kwaliteiten komen langs zoals: initiatiefrijk, evenwichtig, analytisch, betrouwbaar, verantwoordelijk, creatief, flexibel, doelgericht, vrolijk. Een van de stellingen waarmee het speel wordt afgesloten luidt dat elk persoon talent heeft voor iets en over bijzondere kwaliteiten beschikt. Karolina Spaic directeur van ZID en vanmiddag initiator van deze onthullingen smult, als blijkt hoeveel talent er aan tafel zit.

Gouden samenwerking
In de derde workshop die door Monique Hammer en Jentiena Clement wordt geleid, staan de 10 gouden tips centraal ter bevordering van de samenwerking tussen vrijwilligers en professionals. De 10 tips zijn mede door vrijwilligers zelf geformuleerd en drukken uit wat zij belangrijk vinden.
De lijst van tips biedt een leidraad voor de dagelijkse praktijk, waarbij gelijkwaardige samenwerking, open en transparante communicatie en goede duidelijke werkafspraken centraal staan. Met de Gouden tips wordt al een aantal jaren succesvol gewerkt.

De derde bijeenkomst met het thema PR en Communicatie is op 23 november gepland in de Mansveltschool, Karel Doormanstraat 125, Amsterdam.

Geschreven door: Ulla Nuess

Impressie: Brian Kemble neemt u mee in de kunst van het netwerken. - dinsdag 10 oktober 2017

Brian Kemble“Kom je op de netwerkborrel?” Een vraag die me wel eens gesteld wordt als buurtwerker van ABC Alliantie. We zullen zien, antwoord ik dan om nog een slag om de arm te houden. Daar sta je dan tussen allemaal mensen die je niet kent. Ik voel me dan totaal niet op mijn plek terwijl het hebben van een goed netwerk wel het geheim is van een goede buurtwerker.

Dinsdagavond. Buurtcentrum de Tagerijn opent zijn deuren en langzaam komen de gasten binnendruppelen. De inloopruimte is voor deze avond het toneel voor een netwerkavond. Borrelnootjes, koffie, thee en frisdrank staan op tafel en al heel snel zitten de genodigden gezellig met elkaar aan tafel te babbelen. Spreker van de avond, Brian Kemble, rommelt nog wat met zijn presentatie, wisselt van computer en begint, na een korte introductie, aan zijn verhaal.

Op een eigen, bijna spirituele, manier neemt Brian ons mee in de geheimen van het netwerken. Een kort voorstelrondje, waarin iedereen zijn kernwaarden noemt, breekt de spanning en langzaam maar zeker komt er een rust in de zaal.

Geen vrijwilliger maar filantroop. Verbinden. Rust. Eerlijkheid. Armoede. Communicatie. Gelijkwaardig. Vrijheid. Samenwerken. Samenspel. Mensen helpen. Authentiek. Gelijkwaardigheid. Hulpvaardig. Respect. Geluk delen. Creativiteit. Luisteren. Ondernemerschap. Compassie. Goede voorbeeld geven. Ruimte bieden.

De rustige monoloog van Brian gaat verder. Belangrijk is om je voorwerk te doen. Weten wie je voor je hebt. Vervolgens het zaadje planten. Een deal sluiten gebeurd buiten de formele sfeer. Op de golfbaan of bij de koffiemachine. Zelf in beweging komen. Vertrouwen hebben en uitstralen. Geen beloften doen die je niet waar kunt maken want dat is schadelijk voor je netwerk. Negatieve schade is dodelijk. Durf nee te zeggen maar wel goed onderbouwen. Dat schept de kaders van een goede samenwerking. Neem je businesskaartjes mee, het liefst met een beschrijfbare achterkant. Zo kun je de ander de kans geven om een reminder op het kaartje te schrijven. Lange adem hebben want en laat je netwerk het werk doen. Blijf dicht bij jezelf.

Na afloop is er een opgewekte stemming. Iedereen heeft een netwerk. Kennis delen en dus je netwerk, maakt macht. Iedereen kan netwerken. Ook ik dus. Mooi.

Het is een cliché maar een steen in het water en de cirkels die ontstaan is het creëren van een netwerk. Ik hou me vast aan dat beeld en krijg er zin in om aan de slag te gaan. Netwerken! Of toch maar eerst die borrel?

Impressie: Hoe organiseer en voer ik een project/activiteit uit? - donderdag 28 september 2017

Hoe organiseer ik een activiteit? Daar kan een buurtwerker van ABC Alliantie de hele dag over praten. Zo gezegd, zo gedaan. Donderdag 28 september jl was Buurtcentrum de Horizon de plek waar dit gebeurde. Aan tafel zaten 14 actieve buurtbewoners uit alle wijken van Amsterdam West. De dag was onderverdeeld in drie blokken van anderhalf uur waarin onderwerpen als organiseren, financieren, promoten en evalueren onderwerp van gesprek waren. Twee buurtwerkers van het team Vrijwillige Inzet waren de gespreksleiders ofwel trainers omdat de dag als een training werd aangeboden. Geïnspireerd en vol goede moed, met hand-outs in de handen, gingen de aanwezigen aan het einde van de dag richting huis. Deze trainingsdag is de eerste uit een reeks van drie trainingen: 2 november Vrijwilligers & 23 november PR en Communicatie.

Kort verslag bijeenkomst In gesprek met... - dinsdag 26 september 2017

Stelling 1 VIKort verslag van de bijeenkomst van vrijwilligers, buurtprofessionals, team Vrijwillige Inzet ABC Alliantie, WPI en stadsdeel West.

Georganiseerd door het team Vrijwillige Inzet van de ABC Alliantie. Datum:   26 september 2017, in de Havelaar tussen 15.00 uur -16.00 uur. Rond de tafel zitten 12 mensen vanuit Amsterdam West. Vrijwilligers /actieve buurt bewoners, klantmanagers WPI, buurtwerkers  van ABC Alliantie. De stelling waarover we het deze eerste bijeenkomst met elkaar discussiëren was: Er komt steeds meer op de schouder van de vrijwilliger te liggen en tegelijkertijd worden steeds meer zwakkere groepen (m.n. LVB/GGZ) gestimuleerd om vrijwilligerswerk te gaan doen.

De meningen lopen uiteen mbt het eens zijn en oneens zijn met de stelling. Leo Boke van ABC Alliantie is het oneens met de stelling. Maar dat komt vooral omdat hij op zoek is naar beter gekwalificeerde vrijwilligers voor de vacatures die hij heeft te vervullen. Zoals vrijwilligers voor de financiële salons, voor huisbezoeken etc. LVB’ers en GGZ’ers komen daarvoor nauwelijks of niet in aanmerking. Margot Reus van Burennetwerk merkt wel dat er inderdaad een fors beslag wordt gelegd op vrijwilligers en zeker in bepaalde functies en Esmee van Schalkwijk, actief in de Baarsjes, heeft veel individuele cliënten in de buurt. Maar toch kan ze het wel aan. Daarnaast organiseert ze activiteiten in de Hudsonhof en zorgt er zelf voor dat ze niet overbelast raakt. Anne- Marie van de Fliert wordt als vrijwilliger niet overvraagd. Ze kan ook vrij makkelijk ‘nee’ zeggen op vragen waarmee ze niks kan of wil. Joke Bakker, van Het Gewilde Westen, merkt daarentegen op dat de druk op vrijwilligers steeds groter wordt. Mohamed Ben Hamida, klantmangager van WPI, stelt de vraag hoe en waar we plekken kunnen creëren voor de bedoelde groepen én hoe we kunnen voorzien in goede ondersteuning.

Algemene conclusie is dat voor veel LVB/GGZ- en WPI-cliënten vrijwilligerswerk nog een stap te ver is. Zij zijn vooral aangewezen op dagbesteding wanneer ze geactiveerd worden. En het aanbod van die dagbesteding lijkt nog niet voldoende aanwezig.

Voor vrijwilligersorganisaties

voor elkaar in de buurt abc alliantie

De Adviseur Vrijwillige Inzet voor vrijwilligersorganisaties

Waar mogelijk helpen wij je bij het vinden van de weg in de wet- en regelgeving door advies te geven bij:

 • het opstellen van een jaarplan
 • een aanvraag doen van een subsidie
 • schrijven van een financieel verslag

Het is van belang dat alles goed geregeld is tussen jouw organisatie en je vrijwilligers:

 • is iedereen goed verzekerd?
 • werven van vrijwilligers en het plaatsen van een goede vacature, hoe doe ik dat?
 • hoe neem je een intakegesprek af?
 • moeten we een VOG (verklaring van goed gedrag) aanvragen?
 • hoe waardeer ik mijn vrijwilligers en wat kan ik van ze verwachten?

Allemaal hulpvragen die wij graag samen met je willen beantwoorden.

Het team Vrijwillige Inzet van ABC Alliantie doet dit d.m.v. de Mooi-Methodiek, een methodiek waarbij wij als adviseurs jouw organisatie zoveel mogelijk ondersteunen.

Locaties ABC Alliantie

De Baarsjes-De Tagerijn

Balboastraat 18
1057 VW Amsterdam
t:(020) 618 49 52
e: tagerijn@abc-west.nl

Bos & Lommer- De Mansvelt

Karel Doormanstraat 125
1055 VE Amsterdam
t:(020) 686 14 00
e:mansveltschool@abc-west.nl

Bos & Lommer-De Boeg

Hoofdweg 495
1055 SC Amsterdam
t:(020) 705 10 73
e:boeg@abc-west.nl

Westerpark-Horizon

Hembrugstraat 156
1013 XC Amsterdam
t:(020) 486 68 96
e:horizon@abc-west.nl

Westerpark-De Koperen Knoop

Van Limburg Stirumstraat 119
1051 BA Amsterdam
t:(020) 303 50 08
e:koperenknoop@abc-west.nl

Oud-West-De Havelaar

Douwes Dekkerstraat 2
1053 SX Amsterdam
t:(020) 689 07 11
e:havelaar@abc-west.nl

Oud-West-De klinker

Borgerstraat 45
1053 PB Amsterdam
t:(020) 683 85 42
e:klinker@abc-west.nl

CONTACT

Neem voor meer informatie of antwoord op je vragen contact met ons op

10 GOUDEN TIPS!

10 Gouden Tips

De 10 tips voor een gouden samenwerking tussen professionals en vrijwilligers zijn bedacht door “Buurtprofessionals”: ervaringsdeskundigen, vrijwilligers en professionals die actief en op gelijkwaardig niveau samenwerken in Amsterdam West.

Word vriend op facebook van de 10 Gouden Tips!

TRAINING 1001 KRACHT

ONTWIKKEL JE TALENT ALS VRIJWILLIGER

Ben je al een tijdje vrijwilliger in Amsterdam West en wil je een stap vooruit maken? Wil je, samen met andere vrijwilligers, ontdekken wat je talenten zijn en hoe je die kunt ontwikkelen? Dan is de training 1001-Kracht iets voor jou! Doe je mee?

Vrijwilligerswerk is een manier om iets te doen voor jezelf, maar ook voor een ander. Iets waar je goed in bent of wat je graag doet, samen met anderen. Los van de voldoening die dit geeft, biedt het de mogelijkheden om je te ontwikkelen. Je kunt dingen leren waarmee je je eigen competenties en vaardigheden vergroot. En je zet die kwaliteiten in de etalage. En ook je ervaring wordt benut, benoemd en gewaardeerd.

Wat is het?
De training 1001-Kracht van de ABC Alliantie is bedoeld voor vrijwilligers die graag een leer-/ervaringstraject willen volgen. Terwijl je werkt als vrijwilliger ga je je eigen ontwikkeling volgen. Dit doe je door goed te kijken naar je acties en werkzaamheden en deze houd je bij in een map, die je van ons krijgt. De bedoeling is dat je je competenties en ervaring zichtbaar maakt en dit doe je door het leveren van bewijsmateriaal zoals bijvoorbeeld een email van een collega, een certificaat, of een foto met een verslagje.
De training bestaat uit 6 bijeenkomsten en je sluit deze af met een Persoonlijk Ontwikkelingsplan en je kunt er het certificaat Erkenning van Verworven
Competenties mee behalen. Deelname aan de leergang is gratis.

Wanneer?
Bij voldoende deelname zal de training in maart beginnen. De data zijn 22 maart, 5 en 19 april en op 3, 17 en 31 mei.
De tijd is op donderdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur en de training vindt plaats in de Tagerijn, Balboastraat 18 in de Baarsjes.
Van tevoren opgeven voor de training is verplicht.
Meer informatie kun je krijgen bij:
Coraline Gerritsen, tel: 06-147 936 27, mail c.gerritsen@abc-west.nl of
Wim Molenaar, tel: 06-816 187 62, mail w.molenaar@abc-west.n

TALENTENBEURS WEST

Talentenbeurs WestBen jij op zoek naar (vrijwilligers)werk, een werkervaringsplek of een stageplek? Of zoek je scholing of training? Kom dan naar de Talentenbeurs! Op deze beurs staan allerlei organisaties en ondernemers uit West die je hierbij kunnen helpen. Welk (vrijwilligers)werk vind je leuk en welk werk past bij jou? Heb je scholing of training nodig voor bepaald (vrijwilligers)werk?
Op de Talentenbeurs kun je meteen afspraken maken. Dus: je zoekt en vindt (vrijwilligers)werk en spreekt meteen af met iemand van die organisatie. Zo maak je direct werk van de plannen die je hebt!

Juni 2018 is de volgende beurs in de Hallen Studio’s

© Copyright - ABC-West