De Havelaar, de Koperen Knoop, de Mansvelt, de Boeg… in de volksmond heten ze nog steeds buurthuizen.
De gebouwen die belangrijk zijn voor een buurt omdat iedereen er zonder kosten gewoon binnen kan lopen. Voor gezelligheid, voor cursussen, voor hulp. Tegenwoordig noemen we ze bij ABC Huizen van de Buurt. Stuk voor stuk hebben ze een locatieleider. Iemand die de boel bestiert en zorgt dat mensen zich welkom blijven voelen.  In Huis van de Buurt De Boeg (Bos en Lommer) is dat José Helmer. Ze wilde graag reageren op een paar steekwoorden om nóg meer buurtbewoners te laten weten dat ze welkom zijn.

‘Sociale toegankelijkheid’
“Dat is een term die we gebruiken als we bedoelen dat iedereen hier welkom is. Ongeacht religie, seksuele voorkeur, huidskleur, etc. Het is echt een belangrijk thema binnen mijn werk. Iets waar ik me dagelijks mee bezig houd. Een paar maanden geleden heb ik met de Vrijwilligersacademie Amsterdam een training rond gastvrijheid en sfeerbeheer georganiseerd. Als het eerste aanspreekpunt voor bezoekers spelen onze vrijwilligers hierin namelijk een enorm grote rol. Tijdens deze training kregen de vrijwilligers handvatten hoe zij gasten op een vriendelijke manier kunnen ontvangen en hen op hun gemak kunnen stellen.”

‘Vrijwilligers’
 “Die zijn ontzettend belangrijk voor het buurthuis. Ik ben verantwoordelijk voor het werven, begeleiden, behouden en trainen van vrijwilligers. Je kunt hier bijvoorbeeld een dagdeel als gastvrouw/heer onze bezoekers ontvangen. Heel gezellig werk. Of als beheerder klusjes doen. Ik kijk met de vrijwilliger altijd heel goed wat iemand wel of niet leuk vindt. Je kunt zoveel energie krijgen van vrijwilligerswerk.”

‘Bewonersinitiatieven’
“Wanneer je als buurtbewoner een goed plan hebt voor een buurtactiviteit, kun je daarvoor vaak gebruik maken van het buurthuis.  Bijvoorbeeld tangolessen voor mensen uit de buurt. En als die gratis zijn, dan kost de ruimte ook niets. Zo ben ik momenteel in gesprek met een dame die gratis yin yoga wil aanbieden. Ook hiervoor kun je mij dus benaderen. Indien nodig, koppel ik de buurtbewoner aan een buurtwerker.”

‘Samensturing’
“Binnen ABC zijn we bezig om alle Huizen van de Buurt echt van iedereen te laten zijn. Ik regel nu het dagelijkse reilen en zeilen, maar het is de bedoeling dat buurtbewoners, professionals en lokale overheid sámen beslissen over openstelling, beheer, programmering en ruimteverhuur. Daar zijn we al een tijd hard mee bezig.”

“Als ik een ding over mijn werk als locatieleidster met zekerheid kan zeggen, is het dat geen dag hetzelfde is. Ik voel me als de spin in het web en zeker als een vis in het water!”

José Helmer -Locatieleidster Huis van de Buurt De Boeg, Hoofdweg 495a, 1055 SC Amsterdam