Mohamed Kazouh is in Bos & Lommer de persoon om aan te schieten wanneer je op zoek bent naar vrijwilligerswerk. Of wanneer je vooruit wilt komen, maar niet goed weet hoe je dat aan moet pakken. Op zijn spreekuur in De Mansvelt neemt hij alle tijd om samen te kijken wat je met je talenten en wensen kunt doen.

Tekst & fotografie: Angélique Derks

“Er is veel mogelijk,” zegt Mohamed. “Op dit moment zoeken we iemand voor aan de balie. Maar er werken hier ook vrijwilligers achter de bar, en op andere plaatsen in de buurt.” Bij zorgcentrum De Boeg; de kinderboerderij en migrantenorganisaties zijn geregeld vrijwilligers nodig.
Mohamed heeft een goed oog voor kansen bij organisaties. “Ik stel dan een geschikte vrijwilliger voor die een klus kan doen.” Ook binnen het ABC ondersteunt een vrijwilliger wel eens een collega die het tijdelijk druk heeft. “De vrijwilliger kan zo ervaring opdoen, en de collega is geholpen.” En je kunt altijd met een eigen idee komen!

De eerste stap
Mohamed kijkt wat er past bij mensen. Soms is het verstandig eerst een opleiding of cursus te doen, bijvoorbeeld bij het Taal Informatie Punt. Er is altijd een weg. “Ik zeg altijd: De afstand van honderd mijl begint met de eerste stap.”

Vinger aan de pols
Het kan best spannend zijn om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je je baan bent kwijtgeraakt. “Dat kan onzeker maken. Maar een beetje begeleiding helpt veel,” zegt Mohamed. “Soms is het goed om het aantal uren langzaam op te bouwen. Dan kun je wennen.”
Vrijwilligers kunnen voor hun vragen altijd terecht bij Mohamed, of bij de praktijkbegeleider. “Zelf houd ik ook contact, af en toe vragen hoe het gaat, dat is belangrijk.”

Voldoening
Het ondersteunen van vrijwilligers geeft Mohamed voldoening. “Ik heb mensen zien opbloeien door vrijwilligerswerk. Weer onder de mensen zijn, een werkritme – dat maakt tevreden.” Daar doet Mohamed het voor. “Ik word er gewoon blij van.”

Jezelf en anderen helpen
“Waarom zou ik vrijwilligerswerk doen?”, hoort Mohamed wel eens. “Je verbetert jezelf,” zegt hij dan, “en je kunt iets doen voor anderen.” Zo geef je een goed voorbeeld. En het maakt de buurt levendig. Het is ook gewoon gezellig!

Vrijwilligerswerk heeft de toekomst, volgens Mohamed. “Zonder vrijwilligers kunnen veel organisaties niet draaien. Ook het ABC niet.” Als je een stap naar die toekomst wilt zetten, loop dan gewoon eens binnen op Mohameds Vrijwillige Inzet-spreekuur. Iedere dinsdag van 10 tot 12 uur, van harte welkom!

Mohamed Kazzouh, Vrijwillige Inzet
De Mansvelt, Karel Doormanstraat 125, Bos & Lommer
Spreekuur: dinsdag 10 – 12 uur