ABC Alliantie ~altijd in de buurt~

Bewoners van de Baarsjes maken samen de wijk. De Baarsjes bruist, er zijn veel activiteiten en er zijn veel bewoners actief in de wijk. Het wijkteam de Baarsjes van de ABC Alliantie helpt buurtbewoners activiteiten en cursussen op te zetten en koppelen vrijwilligers aan leuke klussen. Maar soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien.

Waar nodig kunnen we samen op ontdekkingsreis door de buurt gaan. Want het zijn niet voor niks de ontdekkingsreizigers van weleer die hun naam hebben gegeven aan de straten en pleinen in de buurt. Daarnaast geeft het wijkteam mensen net dat extra zetje om persoonlijke en financiële problemen op te lossen. De teamleden kennen de wijk en weten wat er speelt.

Bewonersinitiatief

twee mensen op de talentenbeurs van bewonersinitiatieven

Heb je een leuk plan of initiatief waar je omgeving van opvrolijkt en verbetert? En kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan horen wij dat graag. Neem contact op met:

Chantal Rietberg

Meer informatie?
>Ga naar de informatiepagina bewonersinitiatieven

Locaties

huizen met bootje aan het water in de baarsjes

Altijd gezellig in de Tagerijn!

Samen met het wijkteam beheren bewoners de Tagerijn en organiseren daar veel activiteiten en ontwikkelen hun leefomgeving. Bewoners kunnen zich door activiteiten ontplooien en sterke wijkbewoners ondersteunen de kwetsbare.

Zo hebben we bijvoorbeeld ons Atelier de Mix. Dit is een unieke, inspirerende werkplek in Amsterdam West waar buurtbewoners, vrijwilligers en jonge aankomende ontwerpers creatieve producten ontwikkelen en uitwerken. Het Atelier biedt een plek om samen te komen, kennis uit te wisselen en creatief te zijn. Met de opbrengsten worden weer nieuwe projecten gefinancierd. Daarnaast hebben we opdrachtgevers waarvoor we nieuwe ontwerpen maken en we produceren veel met gerecycled materiaal.

Informeer bij de Tagerijn naar activiteiten en mogelijkheden of bespreek je idee voor de buurt met ons. Met ons wijkteam kunnen we veel voor je betekenen.

Atelier de Mix

Kom je graag in contact met andere of nieuwe mensen?
Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? En wil je dan nieuwe dingen leren of beter worden in wat je al kan?
Kom dan eens bij ons op bezoek, atelier de Mix is een project voor mensen uit West.

*tekenen *schilderen *borduren *collages maken *naaien *iets anders?

Kom de sfeer eens proeven en probeer uit wat jij leuk vind. We kijken samen wat er bij jou past.
Woensdag van 10.00 uur tot 13.00 uur
Donderdag van 11.00 uur tot 14.00 uur.

Het adres is: Balboastraat 18, 1057 VW Amsterdam.
Meer weten? Bel met Marianne Jansen, tel: 06-146 242 73 of stuur een email: m.jansen@abc-west.nl

Vrijwillige inzet

team van vrijwillige inzet abc alliantie

Vrijwilligers zijn onmisbaar. 

Lijkt het je leuk om in de buurt actief aan de slag te gaan als vrijwilliger, maar weet je nog niet precies wat, waar en hoe? Heb je interesse om mee te helpen bij activiteiten van bestaande organisaties of zet je liever zelf een activiteit op? Wij helpen je graag met deze vragen.

Wat wij voor je kunnen betekenen:

  • Persoonlijk gesprek waarin we je interesses en sterke kanten bespreken.
  • Bemiddeling naar een organisatie die bij je past.
  • Nazorg voor het geval dat nodig is.

Neem gerust contact op met een van de medewerkers Vrijwillige Inzet van ABC Alliantie in de wijk waar je woont.

Wie is wie

Medewerker Abc alliantie
Abidin Oguzkurt
Medewerker Abc alliantie
Chantal Rietkerk
buurtwerk Chassébuurt
Medewerker Abc alliantie
Corina Brugman
Medewerker Abc alliantie
Jolene Spilt
buurtwerk Does-, Tromp- en Geuzenbuurt
Medewerker Abc alliantie
Marianne Jansen
buurtwerk/atelier de Mix
Medewerker Abc alliantie
Miloe de Jong-Muller
Medewerker Abc alliantie
Monique Hammer
team Vrijwillige Inzet
Remco Neuteboom
Medewerker Abc alliantie
Seyit Özilhan
buurtwerk Mercatorbuurt, Jan Maijenbuurt
Medewerker Abc alliantie
Tamara Janmaat
Medewerker Abc alliantie
Wim Molenaar
team Vrijwillige Inzet, buurtwerk Postjesbuurt, PR en Communicatie

Week tegen Eenzaamheid

Dit jaar is er weer de landelijke Week tegen Eenzaamheid van 27 september  t/m 6 oktober 2018. Ook in De Baarsjes willen we in deze Week extra aandacht aan geven aan dit probleem.
Wil jij een activiteit of initiatief ondernemen om dit probleem aan te pakken?  Dan kunnen de buurtwerkers van de ABC Alliantie met jou meedenken over de uitvoering daarvan. Er is budget beschikbaar en we helpen je met een plan van aanpak. De deadline voor het indienen van je plan is 4 augustus 2018.

Heb je een idee, wil je een plan indienen of wil je eerst meer weten? Kom dan langs in de Tagerijn, Balboastraat 18 of stuur een mail aan Chantal Rietberg, c.rietberg@abc-west.nl
Er is, als voorbeeld en ter inspiratie, al een idee in ontwikkeling in de Jan Maijenbuurt. Een lokale kunstenaar wil een buurtinstallatie maken samen met de omwonenden en zo letterlijk en figuurlijk een verbinding leggen.


Achtergrond
Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in het leven met eenzaamheid te maken krijgen. Bij zichzelf of bij een ander. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

In de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en worden honderden activiteiten georganiseerd om eenzaamheid te voorkomen en verminderen.
Voor meer algemene informatie over de Week tegen Eenzaamheid kijk op https://www.samentegeneenzaamheid.nl/

Eethuys de Ontdekking

Eethuys de Ontdekking in de Tagerijn heeft onlangs een nieuwe start gemaakt! In de Ontdekking wordt dagelijks door vrijwilligers een heerlijke maaltijd gekookt voor buurtbewoners en overige bezoekers. Voor een vriendelijk prijsje kan iedereen mee-eten. Kom gerust eens langs om de sfeer en het eten te proeven! Elke werkdag open van 11.30 uur – 14.00 uur. Wil je meer weten? Bel dan met Annet, tel: o6 263 789 10 of Mahmoud, tel: 06 390 536 70.

De Ontdekking is gevestigd in buurthuis de Tagerijn, Balboastraat 18 in de Baarsjes.

WIJKTEAM DE BAARSJES

Voor informatie over activiteiten, vrijwilligerswerk, projecten of buurtinitiatieven kun je contact opnemen met ons wijkteam De Baarsjes.

Wijkteam De Baarsjes
De Tagerijn
Balboastraat 18
1057 VW Amsterdam
t. (020) 618 49 52
tagerijn@abc-west.nl