Twee mannen zitten over een boek gebogen. “Het is: ‘Jij geeft dat boek aan hem’, maar niet – ‘GeefT je dat boek aan hem?’”

Wéér zo’n compleet onlogische regel van de Nederlandse taal waar Pedro en Jan -taalmaatjes via Mixen in Mokum- zich over verbazen. En toch, er zit progressie in, zegt Pedro beslist.

Oorspronkelijk afkomstig uit Portugal, woont deze kunstacademie-docent nu acht jaar in Nederland. De hogeschool is een internationale omgeving waar je je dus lange tijd prima kunt redden met alleen Engels. Pedro: “Maar ik mis toch de vaardigheid om de mondelinge afspraken die collega’s maken te begrijpen. En mijn zoontje groeit hier op, ik wil hem begrijpen als hij ouder wordt.” Pedro spreekt daarom wekelijks af met Jan. Om Nederlands te oefenen.

Ze hebben elkaar gevonden via ‘Mixen in Mokum’, het taalcoachings- & ontmoetingsproject dat ABC Alliantie ondersteunt en coördineert. Jan -een gedistingeerde heer, tikkeltje artistiek- meldde zich aan als taalmaatje via een kennis. En dat bevalt goed: “Je houdt er ontzettend leuke nieuwe vriendschappen aan over. En we hebben interessante gesprekken. Over kunst. Actualiteiten. Het gedeelde koloniale verleden van Nederland en Portugal, ha ha!” Eind april was het slotfeest van alweer het zevende seizoen Mixen in Mokum. Pedro heeft zijn certificaat in the pocket. Maar hij en Pedro gaan gewoon door. Nu alweer voor een derde jaar. Hier lees je meer over hoe Mixen in Mokum werkt. Voor meer informatie kun je Montse Lloveras mailen.